8.7.05

patenteista

Euroopan parlamentti kaatoi ohjelmistopatenttidirektiivin oliko se nyt toissa päivänä. Ilmeisesti Neuvosto on luvannut, ettei tuo enää uutta esitystä kehiin. Uutinen on iloinen sisältönsä puolesta, mutta myös siksi, että se osoittaa, ettei Parlamentti ole ihan niin hampaaton kuin on väitetty.

On yllättävää, että konservatiivienemmistöinen parlamentti teki näinkin oikeamielisen ratkaisun. Jo pidemmän aikaa keskustelua seuratessa on toki tullut mieleen, kuka oikeasti kannattaa ohjelmistopatentteja. Alan asiantuntijat vastustavat niitä järjestelmällisesti, samoin kansalaisten oikeuksista huolestuneet aktivistit ja tavalliset nörtit. Patentteja puolustavat ilmeisesti lähinnä suuryhtiöt dollarien kuvat silmissään. Vähäisellä järjelläni en oikein tajua niitäkään. Eikö rahan tulo lopu suhteellisen nopeasti, jos kaikki mahdollinen patentoidaan? Jokaisen tiedonhipun patentoiminen estää kehityksen, jota tapahtuu koko ajan, kun nörtit säätävät koneitaan. Onneksi sentään eurokansanedustajat tajusivat sen. Neuvoston itsepintainen yritys viedä patentit läpi kertoo jotain sen alistumisesta liike-elämälle. Komissiokin on tässä kohdassa kaikkea muuta kuin viaton.

Tiedon patentointi on ongelmallista muutenkin. Nälänhätä ei vähene yhtään sillä, että elintärkeiden kasvien siemeniä patentoidaan. Tieteellinen tutkimus perustuu aiempiin tutkimuksiin, mutta patentoitua tutkimustulosta ei saa käyttää ennen kuin patentti vanhenee. Joku raja suuryhtiöiden ahneudelle!

Lisää tietoa tietokonealan patenteista saa Effin muutenkin mielenkiintoisilta sivuilta. Yleensä patenteista kiinnostuneen kannattaa lukea Vandana Shivan kirja Voiko tietoa omistaa?

Ei kommentteja: