10.7.05

ihan homona

Tiia Aarnipuu piti äsken ehkä vuoden mahtavimman puheen Setan Pridessa Tullintorin aukiolla. Sateenkaariväen oikeuksien eteen on tehtävä vielä rutosti töitä. Esimerkiksi tänä kesänä Krakovan pormestari kielsi Pride-tapahtuman, mutta salli marssin normaaliuden eli heterouden puolesta. Vaikka Suomessa ollaan muka edistyksellisiä, intersukupuolisten lasten sukupuolielimet leikataan niin, että hän on yleensä tyttö, eikä sellainen leikkaus ole ollenkaan riskitön.

Miksi ihmisen täytyy olla joko mies tai nainen? Koska yhteiskunta olettaa, että kaikki ovat. Esimerkiksi Suomen etunimilaki sanoo, että tytölle annetaan tytön nimi ja pojalle pojan. Mitä, jos sukupuoli on epäselvä? Aiheesta on vaiettu kauan, mutta onneksi tunnelin päässä näkyy jonkun verran valoa. Ainakin yksi lastenkirurgi on ilmoittanut, ettei enää leikkaa intersukupuolisena syntyneitä vauvoja. Lisäksi eräs intersukupuoliaktivisti on jo jonkin aikaa kouluttanut ammattilaisia tiedostamaan ongelmat. Tietoa tarvitaan silti paljon lisää. Koska intersukupuolinen lapsi voi syntyä kenelle tahansa, asiaa pitäisi tuoda esiin yleisessä mediassa, ei vain ammativäestölle.

Priden tunnelma oli loistava. Sateenkaarikulttuuri musiikkeineen, ikoneineen ja pukeutumistyyleineen tuntuu minusta välillä oudolta - miksi omaa erikoisuuttaan pitää korostaa menemällä toiseen muottiin? Joo joo, ryhmän tuki helpottaa ja niin edelleen. Jos minulta kysytään, Priden arvo on ennen kaikkea yhteiskunnallinen. Se muistuttaa vähemmistön olemassaolosta myönteisellä tavalla. Kun on hyvä meininki, sateenkaariväki ei tunnu enää uhkalta.

Ei kommentteja: