5.7.05

inkluusio

Tämä liittyy vähän eiliseen, mutta se on ymmärrettävä, koska mietin tätä asiaa aika paljon.

Kun puhutaan jonkin syrjityn vähemmistön kohtelusta yhteiskunnassa, keskustelussa vilisee yleensä sana integraatio, joka tarkoittaa sopeuttamista. Vähemmistön edustajasta, esimerkiksi maahanmuuttajasta, pitää integraatioajattelun mukaan tehdä tavallinen kansalainen, jonka erottaa muista vain ulkonäkö, mieluiten ei sekään. Integroitu maahanmuuttaja voi saavuttaa yhteiskunnassa jotain, koska on menettänyt kaiken, mikä muistuttaa hänen omasta kulttuuristaan.

Olen löytänyt uuden termin, johon olen hullaantunut ihan täysin. Inkluusio tarkoittaa, että ihminen otetaan yhteiskunnan jäseneksi sellaisena kuin hän on. Siis ollaan iloisia, että maailmassa on erilaisia ihmisiä. Inkluusiossa ihmisen ei tarvitse tukahduttaa omaa itseään ollakseen yhdenvertainen yhteiskunnan jäsen. Vammaisen ihmisen ei tarvitse hävetä apuvälineitään, eikä maahanmuuttajan aksenttiaan. Kun vaihdetaan integraatio inkluusioksi, muuttuu kokonainen asenne - ja se on paljon. Pallo heitetään yhteiskunnalle. Sen on muuttuttava, ei yksilön. Yksilön ei tarvitse tulla yhteiskunnan jäseneksi erikseen, vaan hän on sitä heti.

Olen huomannut, että integraatiosta puhutaan välillä silloinkin, kun tarkoitetaan inkluusiota. Se ei haittaa ollenkaan, jos kerran päämäärä on sama. Uuden käsitteen ilo on kuitenkin aika suuri. Sen käyttäjä joutuu aina selittämään, mitä tarkoittaa, ja pakottaa kuulijansa ajattelemaan.

Ajattelemaan ei muuten Suomessa saa pakottaa, ei edes kehottaa. Animalian mainoksen kieltäminen osoitti sen taas.

Ei kommentteja: