13.11.06

viesti läävästä

Paitsi, että lumi estää minua liikkumasta, se tulee pyörien mukana sisälle ja tekee läävästäni vielä enemmän läävän. Sen jälkeen, kun kämppääni nimitettiin lääväksi, en ole uskaltanut kutsua ketään kylään, ja nyt vielä vähemmän. Se on tylsää, sillä minusta on kivaa, kun käy vieraita.

Enpä ole toisaalta paljon ollut kotona. Viime viikolla olin melkein joka päivä muissa kaupungeissa kuin omassani: Helsingissä, Turussa, taas Helsingissä, Jyväskylässä, vielä Helsingissä ja sitten Espoossa. Matkustin Jyväskylään pelkästään teatterin takia. Se on virkistävää, kun yleensä istun junassa vain päästäkseni kokouksiin. Tällaisiin reissuihin ei tosin usein ole varaa: yö hotellissa maksaa pirusti.

Tuntematon sotilas oli joka rahan arvoinen. Se ei ollut typerä nationalistinen sankaritarina, vaikka lavastukseen kuului kaksi valtavaa Suomen lippua. Mielenkiintoista oli, että ohjaaja eli Teatteriguru oli tulkinnut Tuntemattoman versioksi Seitsemästä veljeksestä. Yhtäkkiä se oli niin selkeää, että tuntui mahdottomalta, ettei sitä ole aiemmin tajunnut. Harmitti vaan hitosti, että jouduin istumaan todella paskalle paikalle salissa. Ison salin takimmaisessa rivissä on äärimmäisen vaikea kuulla ja keskittyä. Miksi pyörätuolipaikat ovat aina ihan edessä tai ihan takana?

Sitten näin Helsingissä Q-teatterin näytelmän Variatio delectat - Paha tahto. Se oli intensiivisintä, älykkäintä, ahdistavinta, pelottavinta ja nerokkainta teatteria, mitä olen pitkään aikaan nähnyt. Sen jälkeen oli niin paljon ajatuksia ja tunteita, että oli vaikea puhuakaan. Haluaisin nähdä sen uudestaan, etsiä ja löytää kaikki viestit. Jos joku tahtoo mukaan, saa tulla.

Pahan tahto kertoi sarjamurhaajasta ja sairaaloisesta mustasukkaisuudesta. Sarjamurhaaja tappoi tyttöjä ja mustasukkainen mies oman entisen vaimonsa. Motiivit jäivät hämäriksi (paitsi että mainittu sarjamurhaaja sai ilmeisesti orgasmeja tappamisesta), mutta selvää oli, että kumpikin kärsi valtavista tuskista koko ajan. Eikä sillä tuskalla mitenkään yritetty oikeuttaa kamalia tekoja. Se osoitti vain, ettei voittajia ole. Ja voiko sitä pahaa erottaa ihmisestä? Jotenkin haluaisin uskoa, että voi.

Ei kommentteja: