27.8.06

mikä tää läppä on?

Salaraittius on nykyään joku juttu. Koska suomalaisessa yhteiskunnassa ei muka voi sanoa suoraan olevansa raitis ilman mitään syytä (lääkekuuri, ajovuoro, raskaus tms), on keksittävä keinoja peitellä raittiuttaan. Silti kaikki myöntävät, että raittius on hieno ja kannatettava valinta.

Mutta eikö nimenomaan raittiuden salaaminen edistä ajatusta siitä, että on pakko juoda? Saatan olla väärässä, mutta luulisi, että niin sanottu juomisen pakko ei olisi niin polttava, jos tietäisi, että ryhmässä on joku muukin joka ei juo? Entä, jos ne kaikki muutkin juovat vain siksi, että luulevat muiden edellyttävän sitä? Ja eikö parasta mainosta raittiudelle ole se, että joku ihan rento ja miellyttävä seuraihminen on raitis?

En sano, että olisin itse kummoinen seuraihminen, mutta en ole koskaan kokenut aitoa painetta juomiseen, korkeintaan pientä, kaverillista piruilua. Hämmennys siitä, etten juo, kestää yleensä korkeintaan puoli tuntia. Sitten vaan todetaan arkisesti, että ai niin toi on tollanen. Toivottavasti kukaan ei koe minua tympeäksi moralistiksi. Voihan olla, ettei kukaan vaan ole kehdannut sanoa mitään. Ja voi olla, etten saa kutsua kaikkiin bileisiin. Ehkä minulla on vähemmän ystäviä kuin pitäisi? Ehkä olen kaikkien mielestä ylimielinen? Ehkä minun pitäisi alkaa feikata alkoholinkäyttöä, muuttua salaraittiiksi? Pitäisikö saman tien alkaa salavegaaniksi, salaekologiseksi ja salafeministiksi?

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Eiköhän se alkuahdistus juomattoman kanssa johtune lähinnä siitä, että monella alkoholia välttelevällä on alkoholinkäytöstä aika mustavalkoinen kuva. Eli siis joko ollaan ihan absolutisteja tai sitten vaihtoehtona perskännissä joka toinen ilta. Ainakin itse tulee joskus ajateltua, että noinko huono itsekuri tuolla on, ettei osaa pullosta irti päästää jos kerran semmoisen käteensä saa ;)

Iso syy juomisen sosiaalisuuden "pakottamiseen" on tietysti se, että kun sopivassa pikkupöhnässä on itse, niin on ehkä jotenkin turvallisempaa, kun toinen on potentiaalisesti vähän avautuneempi myös. Mielestäni kanssakäyminen henkilön kanssa, joka on myös vähän vaikutuksen alaisena (ja nyt puhun siis ihan oikeasti tilasta, joka ei edes ihmeemmin näy vielä päälle), on jonkin vähän maagisen jutun kautta toimivampaa. Ehkä siinä on kyseessä jotkin hyvin hienovaraiset kehonkielen viestien voimistumiset tms, joita et selvältä vastakappaleelta saa.

Sitten tulee tietysti vielä tämä ajatus "kokemuksen jakamisesta". Ihmiset tykkäävät tehdä asioita yhdessä, ja kyllä tämä kuuluu ihan samaan kategoriaan. Olisi esimerkiksi tylsää mennä elokuviin jonkun kanssa ja katsoa sitten eri elokuva. Meillä on monia sosiaalisia rituaaleja, jotka luovat yhteenkuuluvuuden tunnetta, ja juominen nyt vaan on yksi niistä. Ihmiset ovat luoneet laumahenkeä tuolla tavalla ihan historian hämäristä asti.

Minä en ole niin tekopyhä, että ylistäisin absolutismia "hienona valintana" -- olen ihan oikeasti sitä mieltä, että siinä rajoitetaan elämän kokemuspiiriä turhaan, ihan kuten vaikkapa veganismissa. Ihmiset tekevät mielihyvänsä eteen paljon "turhaa" ja "tyhmää", mutta elämä olisi niin köyhää ilman moisia aktiviteetteja! Tämä ei sitten ole mikään tyypillisen suomalaisen viinankäytön puolustus -- mopon pitää pysyä käsissä.

Jokainen tietysti tekee mitä tykkää, ja sitä on kunnioitettava. En minäkään tupakoi, vaikka joku varmasti olisi valmis väittämään, että keuhkojen savustaminen on nautinnollista ja syöpäriskin arvoista...