1.11.05

vaikutuksia

Istuin sunnuntaina suvauskoulutuksessa. Suvaus tarkoittaa sukupuolivaikutusten arviointia. Viisaat naiset puhuivat siitä, kuinka kaikkien poliittisten päätösten sukupuolivaikutukset pitäisi arvioida, mieluiten etukäteen. Etäs vihreä valtuutettu pohdiskeli ääneen, että esimerkiksi sydänleikkauksiin varataan rahaa rutisematta ja reippaasti, kun taas tekonivelleikkauksissa on jatkuvasti resurssipula. Yllätys yllätys: sydänsairauksia on enemmän miehillä, tekoniveliä tarvitsisivat naiset.

Jos tällaisia kerroksia ei löytyisi, päätöksentekoa ei voisi kutsua poliittiseksi. Jokainen neuvottelupöydän ääressä tahtoo jotain. Mutta en suostu uskomaan, että kukaan tietoisesti haluaa pahaa kellekään. Tuskin sydänsairaita edustavat aktiivisesti toivovat kärsimystä tekonivelpotilaille. Aina ei vaan tulla ajatelleeksi.

Poliitikon tärkein ominaisuus ei ole tieto, vaikka sekin on tärkeää. Tärkeintä on kuunnella ihmisiä. Eikä riitä, että istuu tupailloissa kuuntelemassa, vaan täytyy myös toimia. Tässäkin kaupungissa on kiistattomasti todettu moneen kertaan, että sosiaali- ja terveyspalvelut on turvattava. Ja Nekalan koulu pitää saada kuntoon kiireesti. Mutta ei. Sosiaali- ja terveystoimea ajetaan alas ja Nekalan remontti siirtyi ties kuinka monetta kertaa hamaan tulevaisuuteen. Kaikkein ahdistavinta tässä on, että todennäköisesti päättäjät ovat vilpittömiä toivoessaan hyvää ja kaunista. Mutta valtuuston kokouksessa ei muisteta, että kaikenmaailman "kilpailukykyä lisäävät" eTampereet siirtävät Nekalan hankkeen ei-koskaan-kansioon.

Jännittää, kun pääsen budjettineuvotteluihin.

Ei kommentteja: