27.11.05

palvelemaan ihmistä

Oli itkuinen päivä. Mutta nyt on parempi olo. Sinänsä aika pelottavaa, että jokin niinkin mitätön asia kuin uni voi viedä ihmisen näin pois raiteiltaan.

Kirjassa Talous ja demokratia on mielenkiintoisia artikkeleita maailman tilanteesta. Olen vielä puolessa välissä, mutta vakuuttunut siitä, että kirja on tosi hyvä. Artikkelit ovat sopivan pituisia ja tasoisia minulle, joka en ole asiantuntija sen aiheissa.

Intialainen kirjoittaja vaatii, että länsimaiden maataloustuet on lakkautettava kohtuuttomuudessaan, suomalaisen mielestä ne ovat kestämättömän pieniä. Molemmat ovat oikeassa. Maanviljelijän on käytännössä mahdotonta saada elantonsa ruoan tuottamisesta, koska kauppa on vääristynyttä. Kannatan ehdottomasti kirjan pääsanomaa: lokalisaatiota. Yhteiskunnan olisi pyrittävä siihen, että ihmiset voisivat kuluttaa mahdollisimman paljon lähellä tuotettuja elintarvikkeita, miksei muitakin tuotteita. Tämä vaatii toki jonkinasteista protektionismia, mutta jos sillä voidaan lisätä ihmisten hyvinvointia ja vielä parantaa ympäristön tilaa, se on ihan suotavaa.

Tärkeä pointti kirjan Hyvinvointivaltio-osasta: politiikka on kääntynyt. Ennen mietittiin, miten kauppa- ja talouspolitiikka voivat turvata hyvinvoinnin, nykyään hyvinvointia on perusteltava sillä, että se edistää kauppaa ja taloutta. Hirveän usein tulee itsekin sorruttua samaan, löytää itsensä selittämästä, että kyllä tämä sosiaalitoimi on meidän kilpailukyvyn kannalta olennaista. Hei, haloo!

1 kommentti:

tunteellinen siili kirjoitti...

Kamalaa, kun kaikilla on niin paha olla. Mutta ei siitä sen enempää. Suosittelen Merete Mazzarellan kirjoja. Minua ne itkettävät, mutta ilahduttavat ja antavat myös syvempää toivoa kuin melkein mikään. Nyt luen Täti ja krokotiiliä. Isona minusta tulee oikea täti. Sellainen vahva ja viisas.