2.10.05

ilmasto muuttuu - muuttuuko politiikka?

Europarlamentaarikkoni kävi tänään keskustelemassa tamperelaisten kanssa oikeudenmukaisemmasta ja sen ansiosta turvallisemmasta maailmasta. Puhuttiin ihmisten eriarvoistumisesta ja ilmastonmuutoksesta. Molemmat lukeutuvat sarjaan vakavat uhat, joihin ei voi puuttua aseellisesti.

Ei tiedetä, kuinka paljon ilmastonmuutos on ihmisen syytä, mutta tiedetään, että joku osuus tämän lajin toiminnalla on. Sitäpaitsi jos tutkijat kerran ovat löytäneet käyttökelpoisia keinoja jarruttaa ilmastonmuutosta, niitä kannattaa käyttää. Kysymys on isoista asioista, kuten juomaveden loppumisesta.

Oli yllättävää kuulla, että EU-maat, etenkin niin sanotut vanhat jäsenet, ovat hillinneet päästöjään paljon tehokkaammin kuin esimerkiksi Venäjä. Luulisi, että päästöt kulkisivat käsi kädessä elintason kanssa. Mutta näköjään ympäristöteknologialla on sittenkin vaikutusta. EU on muutenkin tehnyt ilmastonmuutoksen torjumiseksi enemmän kuin muu maailma. Tosin verrrattuna muihin jäsenmaihin Suomi on jättänyt liikaa tekemättä. Iso kysymys kuuluu, miten sellaiset jättipäästäjät kuin Venäjä, Kiina ja Yhdysvallat saadaan mukaan ilmastotalkoisiin tai ylipäätään ympäristötoimintaan. Monet afrikkalaiset kehitysmaat ovat onneksi jo mukana.

USAn touhu on traagisuudessaan koomista. Jossain väitettiin, että Bush on julistanut maansa käyvän sotaa luontoa vastaan. Ja mikä ettei - olisi ihan jännittävää nähdä, milloin W myöntäisi häviönsä. Harmi vaan, että nyt panokset ovat liian isot leikkeihin. Ympäristö pitäisi ottaa tosissaan. Aika kovapäisiä amerikkalaiset ovat, kun eivät tätä vieläkään tajua.

Tilaisuutemme meni hienosti, mutta yksi asia jäi kiusaamaan. Miksi aina täytyy ylistää Eurooppaa verrattuna Yhdysvaltoihin? Nytkin huokailtiin, että voi kun täällä ollaan onnellisempia ja tajutaan maailman tilanne paremmin. Minusta on lähinnä surullista, että maailmassa on paikkoja, joissa menee huonosti. Ihan kuin eurooppalaiset voisivat oman onnellisuutensa ansiosta sanella Yhdysvaltojen meininkiä. Joo, USAn on muutettava tapojaan, mutta EUn alentuva asenne ei auta siinä yhtään.

Ei kommentteja: