13.9.05

autoton arki

Olen epätoivoinen. Yksityisautot lisääntyvät, vaikka mitä tekisi. Niiden haitat tiedetään, ja lista ei ole mitätön. Autoilu saastuttaa, aiheuttaa meteliä ja onnettomuuksia ja vaarantaa ihmisten ja eläinten terveyden. Autotiet ja parkkipaikat vievät elintilaa ihmisiltä ja ennenkaikkea muulta luonnolta.

Näyttää siltä, että kohta ei edes kaupungissa pärjää ilman autoa. Ei sikäli, etten olisi huolissani myös syrjäseuduista. Kaikki eivät sielläkään voi ajaa autoa, mutta kauppaan pitäisi silti päästä. Eikä autoilusta seuraavat ilmiöt tee hyvää maaseudullekaan. Tässäkin kaupungissa on päädytty nostamaan bussilippujen hintoja ja harventamaan vuoroja, koska bussien käyttö on lippujen hintojen korotusten ja harventuneiden vuorojen takia vähentynyt. Samaan aikaan kaavoitetaan asuinalueita, joille kulkeminen on bussilla mahdotonta, etenkin jos on lapsia. Automarketeissa on hyvät valikoimat, mutta niissä käyminen vaatii auton. Automarketista nimittäin ostetaan paljon kerralla, koska se on niin kaukana, ettei sinne voi tulla usein. Tavaroiden roudaamiseen tarvitaan auto.

Suurin ongelma ei kuitenkaan ole käytäntö. Käytäntöä voi aina muuttaa, esimerkiksi tukemalla joukkoliikennettä suuremmilla summilla, kaavoittamalla toisin ja mitä kaikkea. Ongelma on asenne. Auto edustaa ihmisille vapautta, kieltämättä myös vaurautta. Oma auto on muka niin kätevä ja niin edullinen. Mutta onko oikeasti? Ajaminen, etenkin pitkien matkojen, väsyttää. Autosta koituu maksuja koko sen elinkaaren ajan: bensa, vakuutukset, huollot ja niin edelleen. Joukkoliikenteessä sen sijaan on helppo keskittyä kaikkeen muuhun kuin itse matkaamiseen, eikä tarvitse pelätä, että kapine hajoaa keskellä tietä. Onko muutaman metrin omin avuin kulkeminen pysäkille ja siltä edelleen määränpäähän valtava haaste samalle lajille, joka on kiivennyt vuorille ja juossut maratoneja? Onko raitis ilma turmioksi äijille? Ai niin, heidän ansiostaan sitä ei kohta enää ole.

Koko maailmasta ei saa tulla Almatya. (Se on kyllä kaunis paikka, mutta keskustassa ei voi olla ulkona, koska siellä on liikaa yksityisautoja, jotka kuluttavat bensaa kuin viimeistä päivää. Eikä se tuolla tahdilla ole kovin kaukana)

Ei kommentteja: