16.2.06

uskovaisten koulut

Tapasin eilen Yhdysvaltojen suurlähetystön edustajan ja kansanedustaja Pikku Myyn. Aiheena oli etupäässä ohjelma vähemmistöjen kohtelusta USAssa. Sen jälkeen kävi ilmi, että Washingtonista on kuulunut huolestuneita ääniä Kalliomäen suhtautumisesta kristillisiin kouluihin. Opetusministeriöhän jätti myöntämättä muutamalle toimivalle kristilliselle koululle toimiluvan, eikä myöntänyt uusia lupia ollenkaan.

Ensin tuli mieleeni, että onpa ihanan aatteellinen veto sosiaalidemokraatilta. Suomalainen koulujärjestelmähän nojaa demariseen perustotuuteen, jonka mukaan kaikenlaisten lasten opettaminen samassa koulussa edistää yhteiskunnan tasa-arvoisuutta. Luokkaeroja ei synny, koska kaikki ovat tekemisissä kaikenlaisten kanssa. Minusta tämä periaate on hyvä, etenkin vammaispoliittisesti. (Toisaalta samat demarit eivät ole toteuttaneet sitä nimenomaan vammaispolitiikassa, vaan ovat tunkeneet friikit itsepintaisesti omiin keskittymiinsä. Se johtuu vain siitä, että demarit laskevat ihmisiksi lähinnä työtä tekevät, eivätkä odota työn tekemistä vammaisilta.) Koulu ei ole ensisijaisesti uskonnollisen propagandan levittämistä varten, vaan sen tehtävä on tarjota yleinen sivistys. Uskontoa voi vapaasti harjoittaa kouluajan ulkopuolella, jos tahtoo.

Mutta minusta ei ole tälle yhteiskunnalle kuolemaksi, jos on olemassa erilaisia kouluja. Toistaiseksi kristillisten koulujen olemassaolo ei ole käsittääkseni eristänyt ketään yhteiskunnasta tai vaikuttanut olennaisesti oppilaidensa jatko-opiskeluimahdollisuuksiin. Myös muut yksityiset koulut ovat ihan jees. Esimerkiksi Steinerin pedagogiikka vaikuttaa tervetulleelta vaihtelulta.

On esitetty, että Kalliomäen päätös ennakoi kielteisiä päätöksiä muslimikouluille, jollaisia on suunniteltu. Pitkällä tähtämellä pelätään myös kristillisiä ja islamilaisia fundamentalistikouluja eli terroristikouluja. Tähän nähden on muuten mielenkiintoista, että Washington tuntuu olevan huolissaan suomalaisten vanhempien valinnanvapauden puolesta. Terroristien pelko ei siis menekään kaiken yli niin voimakkaasti kuin olen kuvitellut.

On olemassa juutalainen koulu, joten miksei saisi olla myös muslimikoulua tai kristillisiä kouluja? Suomen juutalaiset ovat useimmiten syntyneet Suomessa, heillä on koulun ulkopuolellakin siteitä tähän yhteiskuntaan. Kristityissä kouluissa käyvät ainakin vielä etupäässä suomalaiset. Niissä käyvät maahanmuuttajalapset ovat siis samassa tilanteessa kuin tavallisissa kouluissa olevat. Mutta Suomen muslimit ovat voittopuolisesti maahanmuuttajia. Lisäisikö oman koulun perustaminen ghettoutumisen riskiä? Kouluhan on tunnetusti yhteisö myös vanhemmille, jotka toimivat sen vanhempaintoimikunnissa ja jopa hallinnossa. Tällähän kyläkoulujen säilyttämistä perustellaan - oman yhteisön kasassa pitämisellä. Muslimit eivät ole kovin suuressa huudossa Suomessa tällä hetkellä, joten pelkään, että heidän omat koulunsa ruokkisivat uuden syrjäytettyjen ryhmän syntymistä.

Voi tietysti kysyä, onko yhtenäinen peruskoulu sellaista pakottamista, jota ei voi sallia. Ihmisille pitää antaa valinnan mahdollisuus, koska jokainen aikuinen ihminen osaa arvioida tekojensa seuraukset ja ottaa vastuun niiden seurauksista. Edusti mitä uskontokuntaa tahansa.

Vaikea kysymys. Etenkin, kun minä en oikein ymmärrä, miksei uskontoa voi harrastaa omalla ajallaan.

Ei kommentteja: